Rólam

Nagy Zoltán vagyok, 1-es típusú cukorbeteg, növényi táplálkozás szakértő.

Több mint 30 éve vagyok inzulinos cukorbeteg. Folyamatosan kerestem a világban, hogy megtaláljam azt ami segít meggyógyulnom, hogy hosszú, egészséges életem lehessen. Rengeteg mindent kipróbáltam, de a vércukrom irányítása lehetetlen feladat volt. Ahogy teltek az évek egyre kiszámíthatatlanabb volt a vércukrom, hiába kerestem az összefüggéseket, nem voltak. Ugyanazon ételhez grammra pontosan egyszer fele annyi inzulin kellett, máskor meg dupla annyi. De ez persze mindig csak utólag derült ki mennyi is kellett volna. Emiatt a vércukrom hol túl magas, hol túl alacsony volt.

Rengetegféle diétát kipróbáltam hosszabb rövidebb ideig, mindet nagyon szigorúan tartottam, de egyik sem igazán segített hosszú távon. Mindig azon voltam, hogy elérhető legegészségesebbnek hitt dolgokat ettem és csináltam, ennek ellenére nem voltam igazán egészséges. Aztán egyszer csak pár éve elkezdetem hízni, felment a vérnyomásom, és eléggé rossz állapotba kerültem, fáradt voltam folyton. Később jöttem csak rá, hogy inzulin rezisztens és kettes típusú cukorbeteg is lettem. A vércukrom egyre magasabbra kúszott, hiába adtam több inzulint, és ettem egyre kevesebb szénhidrátot. A végére eljutottam oda, hogy nem ettem semmi szénhidrátot, és így is nagyon magas volt a cukrom és 50 egység feletti inzulinnal is alig tudtam kontrollálni, és híztam. Ekkor jöttem rá, hogy zsákutcában vagyok, és valamit alapvetően rosszul tudok és csinálok.

Mivel a zsákutcában elmentem a falig, így 180 fokos fordulatot kellett vegyek, és olyat tettem amit előtte nem mertem, pedig sok éve ismertem már. Elkezdtem a teljes értékű, alacsony zsírtalmú növényi táplálkozást, és napok alatt elkezdett javulni minden, de nagyon. Visszajött az energiám, a cukrom karbantartása kezdett jobban működni, mint korábban, és elkezdtem fogyni. Sok gyümölcsöt és keményítőt ettem, és egyre kevesebb inzulin kellett összességében, a korábban elképzelhetetlenül soknak tűnő szénhidráthoz. És közben stabilan csökkent súlyom, és beállít az ideálisra. Minden korábbi egészségi problémám elkezdett javulni és elmúlni. A mozgás már nem nyűg volt, hanem öröm, újra fiatalnak éreztem magam. Az inzulin rezisztenciám és a 2-es típusú cukorbetegségem elmúlt teljesen.

Eközben mindent megtanultam a témában amit lehet, és kiderült, hogy ez az életmód nem csak rám, de mindenkire ilyen hatással van. Rengeteg ember esettanulmányát láttam, akik mindenféle betegségből meggyógyultak vele.

Növényi táplálkozás képzésem az amerikai Cornell egyetemen végeztem a T.Colin Campbell Center for Nutritional Studies képzésén.

A bizonyítványom